Lima Doa Yang Allah Tidak Suka

Doa Yang Allah Tidak Suka – Dalam kehidupan beragama, doa merupakan salah satu aspek penting yang menghubungkan seorang hamba dengan Tuhannya. Doa dianggap sebagai medium komunikasi langsung dengan Allah SWT, dimana kita boleh meminta, berharap, dan mengungkapkan rasa syukur atas segala nikmat yang telah diberikan.

Jenis Doa Yang Allah Tidak Suka

Namun, tidak semua doa disukai oleh Allah. Ada jenis-jenis doa yang tidak hanya tidak disukai tapi juga dilarang dalam Islam. Dalam artikel ini akan menjelaskan beberapa contoh doa yang tidak disukai oleh Allah SWT.

1. Sumpah Serapah atau Kutukan.

Dalam keadaan kesal atau marah, seseorang mungkin tergoda untuk mengucapkan doa-doa yang tidak baik, seperti sumpah serapah atau kutukan. Islam sangat melarang pengucapan doa semacam ini dalam keadaan apapun.

Bahkan dalam situasi yang sangat mendesak sekalipun, seorang muslim dilarang meminta kehancuran untuk diri sendiri, keluarga, kenalan, atau bahkan pada harta benda yang dimiliki.

Doa adalah pengharapan kepada Allah yang akan dimakbulkan, lambat laun, maka amatlah tidak wajar untuk menggunakan doa sebagai alat kutukan.

2. Doa Meminta Kematian.

Sikap buruk boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, tetapi hati seorang Muslim harus kuat dan tidak boleh berputus asa dengan meminta kematian sebagai jalan penyelesaian. Allah sangat benci doa sebegini.

Bunuh diri, yang merupakan akibat melampau dari doa seperti ini, adalah penolakan terhadap anugerah kehidupan yang diberikan Tuhan. Allah tidak akan memberikan ujian yang diluar kemampuan umatNya, maka setiap masalah pasti ada jalan penyelesaiannya.

3. Doa yang Bersajak atau Berpantun.

Solat bukanlah masa untuk menjadi kreatif dengan puisi atau pantun. Solat adalah ibadah yang wajib dilakukan dengan khusyuk dan bersungguh-sungguh. Doa yang dilantunkan dengan menggunakan sajak atau pantun menyukarkan difahami dan mengganggu kekhusyukan dalam berdoa. S

eorang muslim disarankan untuk berdoa sesuai dengan anjuran dalam Al-Quran dan sunnah Rasulullah SAW.

4. Doa Meminta Ditimpa Musibah.

Ada cerita pada zaman Rasulullah SAW, seorang pemuda meminta agar ditimpa musibah kerana takut akan dosa yang telah dilakukannya. Setelah Rasulullah mengetahui tentang doa pemuda tersebut, beliau terkejut dan menjelaskan bahawa pemuda itu tidak akan kuat menanggung siksa tersebut.

Rasulullah kemudian mendoakan hal-hal yang baik untuknya. Kisah ini mengajarkan seorang muslim seharusnya tidak meminta ditimpa musibah, tetapi meminta ampunan dan bimbingan untuk menjadi lebih baik.

5. Berdoa yang Dikhususkan untuk Peribadi atau Suatu Kelompok.

Pada zaman dahulu, seorang Badwi pernah bersolat ketika berjemaah bersama Nabi Muhammad SAW dan juga Abu Hurairah. Dia memohon agar Allah SWT merahmatinya dan Nabi Muhammad SAW serta meminta agar tidak memberi rahmat kepada selain mereka berdua.

Setelah selesai solat, Rasulullah segera bercakap dengannya dan mengatakan bahawa ini bukanlah akhlak seorang muslim yang baik. Beliau juga mengatakan bahawa menyayangi sesama Islam adalah satu kewajipan, maka dalam berdoa anda mesti menyertakan mereka.

Akhir Kalam.

Doa yang baik adalah doa yang dilakukan dengan penuh kesedaran, keikhlasan, dan sesuai dengan ajaran Islam. Doa harus mencerminkan kebaikan hati, harapan positif, bukannya berputus asa, egoisme, atau keburukan.

Pss.. Anda dah baca kisah keajaiban doa? Masalah kewangan, ahli keluarga boleh diselesaikan dengan mudah. Jika belum, sila klik butang di bawah untuk baca.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *