Cara Berdoa Yang Betul Wajib Anda Tahu

Cara Berdoa Yang Betul – Doa merupakan salah satu aspek penting dalam kehidupan seorang Muslim. Ia adalah medium komunikasi antara hamba dengan penciptanya, Allah SWT.

Berdoa dengan cara yang betul tidak hanya meningkatkan kemungkinan doa kita dikabulkan, tetapi juga mendekatkan hubungan kita dengan Allah.

Tujuh Cara Berdoa Yang Betul

Berikut adalah beberapa cara berdoa yang dianjurkan dalam Islam, berdasarkan hadis dan ajaran Nabi Muhammad SAW.

1. Mencari Waktu yang Mustajab

Waktu-waktu tertentu disebutkan dalam Islam sebagai momen mustajab untuk berdoa, dimana doa-doa kita lebih mudah dikabulkan. Antara waktu-waktu tersebut ialah hari Arafah, sepanjang bulan Ramadan, dan sepertiga malam terakhir setiap hari.

Rasuluah SAW bersabda: “Allah turun ke langit dunia setiap malam, ketika tersisa sepertiga malam terakhir. Allah berfirman: Siapa yang berdoa kepada-Ku, Aku kabulkan, siapa yang meminta-Ku, Aku beri, dan siapa yang minta ampunan pasti Aku ampuni.” (HR. Muslim)

2. Situasi Doa Akan Dikabulkan

Doa akan lebih mudah dikabulkan dalam situasi-situasi tertentu, seperti ketika perang, hujan, sujud dalam solat, dan antara azan dan iqamah.

Sabda Nabi Muhammad SAW: “Doa antara azan dan iqamah tidak tertolak.” (HR. Abu Daud, Nasa’i, dan Turmudzi)

Nabi bersabda: “Keadaan terdekat antara hamba dengan Tuhannya adalah ketika sujud. Maka perbanyaklah berdoa.” (HR. Muslim)

3. Menghadap Kiblat dan Menadah Tangan

Dalam berdoa, menghadap kiblat dan menadahkan tangan merupakan sunnah yang diajarkan Nabi Muhammad SAW. Sebagaimana dicontohkan oleh Nabi ketika berada di padang Arafah, beliau menghadap kiblat dan terus berdoa sampai matahari terbenam. (HR. Muslim)

4. Berdoalah dengan Khusyuk, Rendah Hati dan Penuh Harapan

Allah berfirman: “Sesungguhnya mereka adalah orang-orang yang selalu bersegera dalam (mengerjakan) perbuatan-perbuatan yang baik dan mereka berdoa kepada Kami dengan harap dan cemas. Dan mereka adalah orang-orang yang khusyu’ kepada Kami.” (Sura Al-Anbiya’: 90)

5. Bersuara Penuh Syahdu, Bukan Berteriak-teriak

Allah SWT menekankan pentingnya berdoa dengan suara yang lembut dan rendah diri. Allah juga berfirman: “Berdoalah kepada Tuhanmu dengan rendah diri dan suara yang lembut. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang melampaui batas.” (Surah Al-A’raf: 55)

6. Memuji Allah dan Bersalawat ke Atas Nabi

Sebelum memulai doa, sangat dianjurkan untuk memuji Allah dan berselawat kepada Nabi Muhammad SAW.

Nabi pernah mendengar ada orang yang berdoa dalam solatnya dan dia tidak memuji Allah dan tidak bersalawat kepada Nabi, kemudian beliau bersabda: “Orang ini terburu-buru.”

Seterusnya sabda Baginda: “Apabila kalian berdoa, hendaknya memulai dengan memuji dan mengagungkan Allah, kemudian bersalawat kepada Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam. Kemudian berdoalah sesuai kehendaknya.” (HR Ahmad)

7. Yakin Doa Pasti Termakbul dan Tidak Mudah Berputus Asa

Nabi Muhammad SAW mengingatkan umatnya untuk selalu yakin bahwa doa mereka akan dikabulkan dan tidak mudah berputus asa.

Nabi bersabda: “Janganlah kalian ketika berdoa mengatakan: Ya Allah, ampunilah aku jika Engkau mau. Ya Allah, rahmatilah aku, jika Engkau mau. Hendaknya dia mantapkan keinginannya, karena tidak ada yang memaksa Allah.” (HR. Bukhari & Muslim)

Akhir Kalam

Saya harap dengan perkongsian tujuh cara berdoa dengan betul ini dapat menambah pengetahuan anda tentang adab berdoa. Semoga doa kita semua diperkenankan dan dimakbulkan Allah. Aamiinn..

Pss.. Anda dah baca kisah keajaiban doa? Masalah kewangan, ahli keluarga boleh diselesaikan dengan mudah. Jika belum, sila klik butang di bawah untuk baca.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *